Terug naar overzicht

Field Free Space II, een hedendaagse archeologische site

Madelon Hooykaas

Jaar
2016
Materiaal
film foto tekstborden koper staal rvs
Formaat
800 x 600 x 1000 cm.
Type
Beelden buiten

Field Free Space was in zijn oorspronkelijke vorm het eerste van een achttal kunstwerken dat in het kader van het project Semslinie Kunstlijn tot stand kwam. Het was tevens het meest zuidelijke kunstwerk van dit kunstproject.

De kunstenaars Madelon Hooykaas en Elsa Stansfield maakten met Field Free Space een kunstwerk waar bezoekers voor korte of langere tijd in een ‘stralingsvrije ruimte’ konden verblijven. Met dit kunstwerk reageerden ze op de enorme hoogspanningsmasten die dit open landschap domineren.

Zo stelden Stansfield en Hooykaas dat de aanwezigheid van elektromagnetische straling onze gedachten beïnvloedt. De afwezigheid ervan zou wellicht een ander bewustzijn kunnen stimuleren. Binnenin de stralingsvrije ruimte van het kunstwerk zou men daarom het omliggende landschap anders kunnen ervaren dan erbuiten.

De sterke economische groei in China vanaf het begin van het 2e millennium maakte koper tot een schaars en steeds duurder metaal. Voor dieven werd het stelen van koper daardoor met de tijd aantrekkelijker. In 2014 en 2015 viel ook Field Free Space ten prooi aan de koperhonger in de wereld en werd het door koperdieven van zijn koper beroofd.
Door deze diefstal is alleen het stalen geraamte overgebleven van Field Free Space en biedt het geen bescherming meer tegen elektromagnetische straling, daarmee is het kunstwerk een hedendaagse archeologische site geworden.
In 2016 heeft Madelon Hooykaas een korte film gemaakt over Field Free Space mede naar aanleiding van de koperdiefstal in 2014-2015. De film kunt u openen onderaan de tekst of via deze link, https://youtu.be/gCmL8CY5XSo

Bij de realisatie van het oorsponkelijke kunstwerk is een landschapselement aangelegd, ontworpen door Erna van der Stappen, landschapsarchitecte bij de Dienst Landelijk Gebied te Assen. Het landschapselement visualiseerde de verbinding tussen het kunstwerk en de naastliggende  hoogspanningsmasten met stroomdraden.

De hedendaagse archeologische site Field Free Space is als volgt te bereiken: rijdend langs het Weerdingerkanaal (NZ) in Nieuw-Weerdinge richting Ter Apel, kan men even voorbij de brug richting Roswinkel aan de linkerkant van de weg parkeren. Vervolgens lopend via het sluisje het kanaal oversteken en via het nu  aangelegde landschapselement  van Staatsbosbeheer het kunstwerk naderen. Ter hoogte van het sluisje is in de verte Field Free Space al te zien, gelegen nabij de hoogspanningsmasten.

Field Free Space, een hedendaagse archeologische site (2016)

Delen