Over CBK Emmen

Het Centrum Beeldende Kunst Emmen is al bijna vijftig jaar dé professionele aanbieder van beeldende kunst en vormgeving voor Emmen en de wijde omtrek.

Sinds 2010 is het CBK Emmen gevestigd in De Fabriek, een prachtige, goed geoutilleerde locatie waar het tentoonstellingsprogramma gedurende het hele jaar een groot aantal bezoekers trekt. 
In januari 2019 is daar de dependance CBK Rensenpark bijgekomen. Deze expositieruimte bevindt zich in het Rensenpark, het voormalige dierenpark in het centrum van Emmen.

Het CBK Emmen staat garant voor een inspirerend en gevarieerd tentoonstellingsaanbod en is daarnaast uitgegroeid tot een laagdrempelige culturele organisatie, die met een hoogwaardig aanbod midden in de samenleving staat. 

Er zijn doorlopend meerdere expositieprogramma’s naast elkaar te zien. In de Fabriek ligt in de Grote Zaal en Kleine Zaal het accent op professionele beeldende kunst en vormgeving. Op De Verdieping heeft het programma een breder cultureel karakter. Voor CBK Rensenpark wordt het expositiebeleid iets anders, daar komt naast de eigen tentoonstellingen van zowel professionele als amateurkunst ook gastprogrammering door bijvoorbeeld erfgoedinstellingen of amateurkunst.

Per jaar zijn op de verschillende locaties zo’n tien tot twaalf verschillende tentoonstellingen te zien. Het CBK Emmen verzorgt bij de lopende tentoonstellingen een aantrekkelijk kunsteducatief aanbod voor zowel het basis- als het voortgezet onderwijs. Hierdoor bezoeken jaarlijks duizenden leerlingen het CBK Emmen.

Om beeldende kunst voor meer publieksgroepen aantrekkelijk te maken organiseert het CBK bij verschillende exposities lezingen, rondleidingen of workshops, dit voor zowel volwassenen als voor kinderen.

Het CBK Emmen draagt zorg voor het beheer en behoud van de beeldende kunst van de gemeente Emmen in de openbare ruimte. 

CBK Jaarboek 2014-2016 39 MB Download