Terug naar overzicht

Koningsdagkleuren voor lichtkunstwerk in Hondsrugtunnel

09 april 2024

Veel automobilisten en busreizigers in Emmen kennen het, Dolmen Light van de Amsterdamse  lichtkunstenaar Titia Ex. Dit prijswinnende kunstwerk bevindt zich onder de grond, in de Hondsrugtunnel die onder het Raadhuisplein doorloopt. 

Speciaal voor Koningsdag op 27 april 2024 heeft Ex een aangepast lichtprogramma gemaakt.

Dolmen Light in de Hondsrugtunnel (nog niet aangepast voor Koningsdag)

Het lichtkunstwerk Dolmen Light in de Hondsrugtunnel (foto: Guido Hansman)

 

Koningsdagkleuren

Normaal gesproken wordt het lichtprogramma van het kunstwerk nooit aangepast. Maar voor Koningsdag in Emmen heeft de kunstenaar een uitzondering gemaakt en een speciaal lichtpatroon geprogrammeerd. Hoe het lichtprogramma eruitziet, kun je zelf ervaren door een rit door de tunnel te maken. Dit kan t/m 28 april. Op maandag 29 april zal het ‘basisprogramma’ van het lichtkunstwerk weer in werking treden.

Let op: op 27 april is de tunnel in verband veiligheidsmaatregelen gesloten.

Korte tijdreis

Dolmen Light is geïnspireerd door het ‘Goud van Drenthe’ en verwijst naar de rol die Hunebedden spelen voor Emmen en de omliggende gebieden. Het licht in de tunnel symboliseert de organische ruimte tussen de stenen van een hunebed. Van buitenaf zijn het zwarte gaten, maar kijk je van binnen naar buiten dan zie je tussen de keien licht twinkelen. De installatie weerspiegelt het verleden en verbindt dit met het heden door gebruik te maken van moderne lichttechnologie. Zo wordt een rit door de tunnel een korte tijdreis.

Maximaal 50 km/uur

De Hondsrugtunnel is een belangrijke verkeersader, pal door het centrum van Emmen. Veel automobilisten en gebruikers van het openbaar vervoer zullen bekend zijn met het kunstwerk. Bij het inrijden van de tunnel veranderen de kleuren geleidelijk in een ander palet. De kleuren aan het begin en het einde van de tunnel zijn nooit hetzelfde. Het lichtprogramma in de tunnel is afgestemd op de maximum snelheid. Rijd je netjes 50 km/uur, dan heb je de optimale ervaring!