Westerbork en Sobibor

Vluchtelingenkamp en vernietigingskamp

Periode 23 apr t/m 24 mei 2010

Vluchtelingenkamp en vernietigingskamp
Westerbork en Sobibor

Op vrijdag 23 april 2010 opende Jules Schelvis, overlevende van Sobibor, de tentoonstelling 'Westerbork en Sobibor' in het Centrum Beeldende Kunst Emmen. Deze tentoonstelling werd georganiseerd door het CBK Emmen in samenwerking met het 4 Mei Comité Emmen en Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
 

De tentoonstelling 'Westerbork en Sobibor' bestaat uit twee deelexposities. Eén deel gaat over de geschiedenis van kamp Westerbork als vluchtelingenkamp in de jaren 1939 - 1942. Een ander deel gaat over de betekenis van doorgangskamp Westerbork in relatie tot vernietigingskamp Sobibor.

Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork
De Nederlandse regering liet in 1939 met joodse gelden het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork bouwen voor de opvang van Duitse Joden op de vlucht voor het naziregime. In oktober 1939 arriveerden de eerste 22 vluchtelingen. Het kamp lag geïsoleerd met nauwelijks mogelijkheden voor contact met de plaatselijke bevolking. De mannen en vrouwen moesten werken in en rond het kamp. De kinderen gingen naar school. Op 1 juli 1942 werd het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork officieel door de Duitse bezetter overgenomen. Daarmee kreeg het een andere naam en functie: Polizeiliches Durchgangslager Westerbork. De tentoonstelling geeft een beeld van de overgang van vluchtelingenkamp tot Durchgangslager.

Maquette vernietigingskamp Sobibor
Herinneringscentrum Kamp Westerbork stelde in het kader van de 65-jarige herdenking van de opstand van de gevangenen in Sobibor op 14 oktober 1943 een expositie samen. Deze opstand leidde uiteindelijk tot de ontmanteling van het vernietigingskamp Sobibor. In de expositie bij het CBK Emmen staat de maquette van het kamp centraal. In deze maquette wordt de situatie in maart 1943 weergegeven. In 1943 vertrokken tussen maart en juli 19 treinen uit kamp Westerbork naar Sobibor. Op 1 juni 1943 behoorde Jules Schelvis tot de 3006 Joden die op transport naar Sobibor gingen. Vrijwel iedereen kent de kampen Auschwitz en Bergen-Belsen. Toch is er geen kamp waar relatief meer Joden uit Nederland werden vermoord dan in het vernietigingskamp Sobibor. Van de 34.313 gedeporteerden uit Westerbork overleefden 18 mensen de oorlog.

Bekijk hier het zaalboekje over de tentoonstelling 3,6 MB Download